Pomodoro Tekniği
Final haftası öncesi başka ne hakkında yazı yazılır ki :)
Buradan herkese tekrardan başarılar dilekleri gelsin!
Peki nasıl ders çalışılmalı?
Şaka yapıyorum.
Şu kadar sene ders çalışmakla alakalı tek bir şey öğrendiysem o da kimsenin yönteminin kimseye uydurulamayacağıdır herhalde.
E peki burada ne yapıyorsun diyeceksiniz.
Herkesin kendine uydurabileceği bir yöntemi anlatmaya geldim.
Öncelikle altını çizelim bu yöntem sadece öğrenciler için değil. Herkes için.
Pomodoro yu duydunuz mu daha önce? Öğrenci kitlesinin aşina olduğu bir kelime olmalı.
Yani biraz işi sistematik hale getirmek isteyenlerin, düzene ihtiyaç duyanların (ben bu kısımdayım), bloglardan studyblr lardan duyanların..
Peki tam olarak ne olduğunu hepimiz ne kadar biliyoruz veya ne kadar uyguluyoruz bir bakalım. Bilmeyenlerle de tanıştıralım.
Kim milyoner olmak ister e katılırsınız, sorarlar falan sonra kimse duymadım demesin :)
Pomodoro tekniği
Francesco Cirillo adlı bir öğrenci zamanı verimli kullanamadığına kanaat getirmiş zamanında.
O an bir çözüm düşünürken mutfaktaki domates şeklindeki zamanlayıcıyı bulabilmiş sadece. ( Yöntemin adı da buradan geliyor - Pomodoro İtalyanca da domates demek-) Bu zamanlayıcıyla birlikte basit bir mantık geliştirmiş. 25 dakika çalıştıktan sonra 5 dakikalık molalar şeklinde.
Bu 30 dakikalık süreçlere de pomodoro adını vermiş.
Fakat verim alabilmek için olaya sadık kalmak gerekiyor yani 25 dakika dikkat dağıtmadan odaklanmak ve 5 dakikayı geçmeden mola vermek lazım. Bir süre sonra insan hakikaten alışıyor.
Kimisi molalarda telefona bakılmadığını yani sosyal ağlara takılmamak gerektiğini söylemiş ama diyorsanız ki ben irademi korur 5 dakika sonra kapatırım bakın tabi.
Ben mola verince su içip bi evi turluyorum dışarı falan bakıyorum kafamı dağıtmaya çalışıyorum.
Bu mu yani diyorsanız demeyin çünkü bu güne kadar popülerleşerek yaygın bir metod haline gelmesi ne kadar başarılı olduğunu kanıtlıyor.
Baktınız 3 4 pomodoro yapmışsınız. Verin 15 dk 30 dk mola. Yani o gün ne kadar çalışmaya ihtiyacınız varsa bu şekilde bölerek yapın.
Hani derler ya her zaman zaman var ama biz boş geçiriyoruz.
Hakikaten öyle.
Üniversite sınavına hazırlanıyorsanız ayrıca avantajlı olacağını düşünmekteyim. Ama sürekli yaptıktan sonra. Mesela 21 gün alışkanlık süreci olarak belirlenmiş ya, her gün veriminize ihtiyacınıza göre düzeninizi oturtsanız gerisi zaten kendiliğinden gelir bence.
Zaten kesinlikle bütün gün masa başında oturmaktan yana değilim, bana göre değil :) Bu yüzden 25 dk olması çok hoşuma gidiyor.
Bu herkes için olabilir dediğim gibi. Bitirmeniz gereken işler olabilir. Yazmanız gereken yazı- okumanız gereken kitap olabilir. Olabilir de olabilir...
Bu kadar mı?
Tabi ki hayır.
Oturdum araştırdım ve bir blogger dan çok hoş bir uygulama öğrendim.
Uygulamanın adı ''Tide''
Google play de var, Appstore da da olduğunu tahmin ediyorum.
![]() |
Bu kareyle birlikte Appstore da olduğunu da anlıyoruz :) |
Pomodoro için geliştirilmiş, kaç tane yaptığınızı da düzenli kaydediyor. Ve zamanı da ayarlayabiliyorsunuz. Yani 30 35 dakikalık alarmlar da kurabilirsiniz. Baya başarılı bence.
Veee yazın bizi kesmedi, daha çok bilgi istiyorum derseniz;
Buraya
Ve de buraya
Son olarak mutlaka buraya - en favorilerimden, çoook severek okuduğum ve yine çoook severek takip ettiğim bir blog, herkese öneririm.
Umarım hoşunuza gitmiştir.
Kocaman sevgiler.
Deniz |
Merhabalar,
YanıtlaSilZaman hepimiz için en değerli kaynaklardan biri. Zamanı etkili kullanmak, işlerimizden verim almamızı sağlıyor ancak bu hiç de kolay değil. 1980'lerde Francesco Cirillo tarafından geliştirilmiş olan Pomodoro Tekniği, zaman yönetimi konusunda problemler yaşayan kişilere, oldukça fayda sağlamış bir tekniktir. Zamanı etkili kullanmak için siz de Pomodoro Tekniği’nden faydalanabilir, işlerinizi kolaylıkla yoluna koyabilirsiniz. Bu konuyla ilgili ben de sizinle makalemi paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/pomodoro-teknigi-ile-zamani-verimli-kullanin
Keyifli okumalar dilerim, sağlıcakla kalın.
www.ebrubektasoglu.com